Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą

apetyczna_blog

Reklama

Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy C, E, K, P, oraz mnóstwo soli mineralnych.

Składniki na farsz:

1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 szklanki kiszonej kapusty
5 – 6 łyżek oliwy z oliwek
1 duża cebula lub dwie mniejsze
2-3 ziarna ziela angielskiego
liść laurowy
sól morska gruboziarnista lub zwykła
pieprz

Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła.

2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok 40-50 minut, aż zmięknie. Woda z kapusty powinna prawie całkiem odparować, nadmiar wody w razie potrzeby odlać.

3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia.

Ciasto na pierogi:

3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
2-3 łyżki oleju
1 jajo
gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.

2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki.

pierogi1

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj