Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Rogale drożdżowe z konfiturą

apetyczna_blog

Reklama

A gdyby tak usiąść wygodnie na starej drewnianej werandzie… Z podłogą co skrzypi, przy malwie co kwitnie, z kotem co mruczy na kolanach i niech jeszcze świerszcze grają na swych skrzypcach… Zanurzyć się w lekturze na którą czasu na co dzień brak… I tak, niespiesznie sącząc dobrą kawę, podjadać słodkie rogaliki…. Ach gdyby tak….

Składniki na ok 45-50 sztuk:rogale drożdżowe

1 kg mąki pszennej
10 dag świeżych drożdży
15 dag masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru
2 szklanki mleka
5 żółtek
1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

Konfitura, dżem, marmolada lub czekolada

Wykonanie:

1. Mąkę przesiać do dużej miski.

2. Drożdże rozpuścić z dwoma łyżeczkami cukru i szklanką ciepłego mleka, odstawić na 10-15 minut, aby ,”ruszyły”.

3. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, masło rozpuścić i przestudzić.

4. Do mąki dodać rozczyn, żółtka, sól i ciepłe mleko. Wyrabiać ciasto, dodając resztę ciepłego mleka i przestudzony tłuszcz. Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, po wyrobieniu odstawić na godzinę pod przykryciem aby podwoiło swoją objętość.

5. Wyrośnięte ciasto wałkujemy dość grubo, ok 4-5 mm. Szklanką wycinamy kółka, lekko je wałkujemy, nakładamy konfiturę, zlepiamy, a resztę ciasta przecinamy na paseczki i okręcamy je wokół rogalika.

6. Tak przygotowane rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować rozmąconym białkiem.

7. Piekarnik rozgrzać do 190 C, piec ok 20-25 minut, aby góra i dół dobrze zbrązowiała. Po wystudzeniu rogaliki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Inspirowałam się przepisem z Domowej cookierenki Agi, ale wprowadziłam parę drobnych modyfikacji.

rogale drożdżowe

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj