Moje ulubione :) Zdrowe, żytnie ciasteczka bez dodatku cukru z pyszną suszoną śliwką.
Składniki:
Reklama
– 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 720
– 1 i 1/2 szklanki mąki żytniej typ 2000
– 1 jajo
– 5 łyżek ksylitolu
– 12,5 dag roztopionej margaryny
– 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
– 10 dag suszonych śliwek
1. Tłuszcz roztopić i ostudzić. Jajo ubić. Śliwki pokroić na małe kawałeczki. Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy resztę produktów i zagniatamy ciasto, odstawiamy na 10 minut aby odpoczęło.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, z ciasta formujemy okrągłe płaskie ciasteczka i układamy na przygotowanych blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Czas pieczenia ok. 12-15 minut aż będą lekko rumiane. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasteczka przechowujemy w słoju lub puszcze.
Reklama