przepis na smalec Apetyczna BabeczkaChleb ze smalcem chyba nikomu nie jest obcy, a ten domowy najsmaczniejszy. Zawsze robię go więcej, bo jak upiekę świeży bochenek chleba to znika w trybie błyskawicznym. Bardzo lubię dużo dodatków, wyraźny smak i zapach, a do tego kiszony ogórek i jest smacznie jak u Mamy!

Składniki:

Reklama

– 1 1/2 kg mielonej słoniny
– 30 dag wędzonego boczku
– 3 duże cebule
– 3 duże jabłka
– 3 kopiaste łyżeczki majeranku
– 1 kopiasta łyżeczka tymianku
– 10 ząbków czosnku
– 5 kawałków suszonych grzybów
– 2 łyżeczki soli
– 1/3 szklanki mleka

Po zioła i grzyby warto zajrzeć na www.Skworcu.pl.

1. Słoninę najlepiej kupić w sklepie w którym można ją zmielić aby zaoszczędzić sobie pracy, można ją również drobno pokroić. Na małym ogniu stawiamy rondel z grubym dnem i powoli rozpoczynamy wytapianie skwarków przez ok. 40-50 minut.

2. Do skwarków dodajemy kolejno drobno pokrojone jabłka, cebulę i boczek, następnie sól, zioła oraz grzyby. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy mleko, smażymy, a następnie przelewamy do glinianego lub szklanego naczynia, studzimy. Łączny czas wytapiania i smażenia zajął mi ok. 90 minut.

smalec Apetyczna Babeczka

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj