My, Polacy, uwielbiamy grillować. Każdy pretekst jest dobry, żeby zasiąść z rodziną i przyjaciółmi i cieszyć się towarzystwem i dobrym jedzeniem. A grill jak doskonale wiecie, wcale nie musi być nudny. Sos BBQ ma specyficzny smak, albo się go kocha, albo nienawidzi, ale nie przekonacie się o tym póki sami go nie zrobicie, bo musicie wiedzieć, że ten domowy jest wyśmienity!
Składniki na dwa słoiki po ok 250 ml:
– 12 suszonych śliwek wędzonych
– 1 główka czosnku
– mały kawałek chili lub sproszkowane chili w małej ilości
– 3 liście laurowe
– 3 ziela angielskie
– 3 goździki
– 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
– 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
– 5 cm świeżego imbiru
– 1 łyżka octu spirytusowego
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 6 łyżek cukru
– 1/2 szklanki wody
– 1/2 szklanki keczupu
– 1 szklanka soku jabłkowego, najlepiej świeżo wyciskanego
– olej
– sól
– pieprz
Dodatkowo, ale nie obowiązkowo, 1 łyżeczka skrobi Kuzu do zagęszczenia sosu. Bakalie i przyprawy zawsze od www.Skworcu.com.pl.
1. W rondelku na małym ogniu rozgrzewamy olej, dodajemy imbir w kawałkach, czosnek w ząbkach oraz przyprawy, chwile razem podsmażamy.
2. Następnie dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy razem ok. 5-7 minut, wyjmujemy liście laurowe, goździki i ziele angielskie, resztę składników blendujemy na gładką masę. Po koniec doprawiamy solą i pieprzem, możemy również zagęścić skrobią Kuzu. Gorący sos przelewamy do słoików i zakręcamy.
https://www.facebook.com/Modny-K%C4%85cik-UK-PL-1737665779823758/