Szafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity.
Składniki na babkę:
50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
8 żółtek
2 białka
1 i 1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 dag migdałów
pół laski wanilii
10 dag rodzynków
szczypta szafranu
50 ml spirytusu
Do dekoracji polewa lub cukier puder
1. Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić, jeśli nie macie tyle czasu odstawcie go chociaż na kilka godzin.
2. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.
4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem.
5. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 – 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
