Strona główna Twoje miasto

APETYCZNA BABECZKA: Szafranowa babka wielkanocna

 

Reklama

apetyczna_blog

Szafran ma wielką moc, nadaje wypiekom wyrazisty kolor i delikatny aromat, wystarczy tylko kilka nitek, a efekt niesamowity.

Składniki na babkę:

50 dag mąki pszennej
15 dag cukru
15 dag masła
8 żółtek
2 białka
1 i 1/2 szklanki mleka
5 dag drożdży
2 dag migdałów
pół laski wanilii
10 dag rodzynków
szczypta szafranu
50 ml spirytusu

Do dekoracji polewa lub cukier puder
1. Szafran na dwa dni przed pieczeniem namoczyć w spirytusie i odstawić, jeśli nie macie tyle czasu odstawcie go chociaż na kilka godzin.

2. Szklankę mleka zagotować, zalać nim połowę mąki, przestudzić. Wyrobić tak, aby nie było grudek. Drożdże rozpuścić w pozostałym mleku i wlać do zaparzonej mąki. Rozczyn wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Żółtka utrzeć z cukrem na parze do białości. Masło rozpuścić. Gdy rozczyn już podrośnie, dodać do niego żółtka, rozpuszczone masło, resztę mąki i szczyptę soli. Starannie wyrobić ciasto.

4. Pod koniec wsypać posiekane migdały, drobniutko pokrojoną wanilię i rodzynki, a także wlać spirytus z szafranem. Ubić sztywną pianę z białek i wymieszać z ciastem.

5. Formę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Napełnić ją do połowy ciastem i znów odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 – 180 C i piec ok. 50 minut. Po wystygnięciu ozdobić wierzch babki.

szafranowa babka wielkanocna

Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj