Delikatne ciasto i kwaskowate jabłka :), czyli to co bardzo lubię!
Składniki na ciasto, tortownica o wielkości 24 cm :
2 szklanki maki
15 dag margaryny
1/2 szk cukru
1/4 kostki smalcu
1 jajo
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno tortownicy. Piec ok.15-20 minut w tem. 180 C na złoty kolor. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka.
3. Na wierzch układać kratkę z pozostałego ciasta i piec na złoty kolor. Upieczoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
3 – 4 łyżki wody
cukier do smaku
1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki. Słoik o wielkości 750 ml tz. 3/4 l jest idealny do tej szarlotki.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)
