Dzisiejszy obiad po Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regionu. Jak Wam podoba sznurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:
Składniki:
1 kg łopatki wieprzowej
1 kg młodych ziemniaków
1 mała młoda kapusta
1/2 pęczka koperku
100 g boczku wędzonego
2 łyżki mąki pszennej
majeranek
sól gruboziarnista
pieprz czarny świeżo mielony
ewentualnie 3 suszone grzyby
1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.
3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.
4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.
5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.
6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.











![Linia kolejowa nr 104. Prace modernizacyjne w Nowym Sączu i Marcinkowicach [ZDJĘCIA] Prace w rejonie przejazdu kolejowo-drogowego na ul. Kościuszki w Nowym Sączu](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Prace-w-rejonie-przejazdu-kolejowo-drogowego-na-Kosciuszki2-100x75.jpg)

:)