Tradycyjne uszka do barszczu, nadziewane farszem z borowików, kozaków i podgrzybków. Smakują wybornie, a w Wigilię, w czerwonym barszczu, przeważnie podawane są jako pierwsze danie w Polskich domach. Lepienie czas zacząć!
Ciasto na uszka robimy podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach.
Ciasto:
– 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550
– sól
– woda, wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być bardzo gorąca, taka jaką tylko wytrzymają nasze dłonie
1. Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na oprószonym mąką blacie. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie drewnianą łyżką, od wypłynięcia gotować nie dłużej niż 3-5 minut, w zależności od grubości ciasta. Wyciągać łyżką cedzakową na durszlak i przelać zimną wodą.
Farsz:
– grzyby mrożone lub suszone, ok 20-30 dag
– pół czerstwej bułki zalanej mlekiem
– mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– olej
– sól
– świeżo mielony pieprz
– 2 łyżki bułki tartej
1. Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy.
2 . Na rozgrzanym oleju blanszujemy drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę razem z obsmażoną cebulą i czosnkiem oraz z połową bułki po odciśnięciu mleka. Zmieloną masę dajemy z powrotem na patelnie, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy kwaśną śmietanę i bułkę tartą. Smażymy jeszcze chwilę farsz razem, a następnie po wystudzeniu wypełniamy nim wigilijne uszka.