Reklama
hotel Crocus Zakopane

Wyżywienie stanowi niezwykle cenioną usługę niemalże w każdym hotelu. Cenione przede wszystkim za zapewnienie wygody, jedzenie w hotelu może mieć naprawdę bardzo różną jakość; często idzie ono w parze z ceną samego noclegu. W droższych hotelach zazwyczaj istnieje możliwość skorzystania z szerszej gamy posiłków o nierzadko lepiej dobranych składnikach. Przed podjęciem decyzji na temat konkretnego noclegu, wiele osób ceniących sobie komfort w wyżywieniu zapoznaje się z opiniami klientów na temat restauracji w danym hotelu. Ważne, aby posiłki powstawały wyłącznie ze świeżych składników; hotele serwujące śniadania, obiady oraz kolacje muszą przestrzegać istotnych norm. Również sama oferta serwowania dań jest nad wyraz zróżnicowana. Współcześnie, wybierając się na wakacje, klienci mogą wybierać pomiędzy rodzajami wyżywienia w ofercie wypoczynkowej. Poznajmy najpopularniejsze z nich!

All inclusive, bed&breakfast czy może self catering? Jaki rodzaj wyżywienia wybrać?

Jednym z najchętniej wybieranych rodzajów wyżywienia wśród turystów, zwłaszcza tych wybierających się na zagraniczne wczasy, jest wersja all inclusive. Ta specyficzna forma wyżywienia występuje w naprawdę wielu wariacjach, a jej najczęstsze odmiany to:
  • AI (All Inclusive) → „wszystko w cenie”, czyli śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski pomiędzy posiłkami; zazwyczaj posiłki pojawiają się w wyznaczonych godzinach, a często w ramach usługi dostępne są również bezpłatne hotelowe udogodnienia;
  • UAI (Ultra All Inclusive) → bardziej rozbudowana wersja All Inclusive, która poza posiłkami, przekąskami oraz napojami obejmuje również trunki procentowe, kolacje w restauracjach oraz nierzadko room service;
  • AI Soft (All Inclusive Soft/Light) → forma wyżywienia, która zawiera w sobie trzy posiłki główne, a także napoje bezalkoholowe czy procentowe (najczęściej podawane bezpośrednio do posiłku).
Kolejną, popularną opcją żywieniową, jest BB, czyli skrót od Bed&Breakfast. To nocleg ze śniadaniami, zazwyczaj w formie szwedzkiego stołu. W naszym kraju najczęściej znajdziemy ją pod hasłem „nocleg ze śniadaniem”. To świetne rozwiązanie dla osób, które – pomimo śniadania w hotelu – chcą spróbować lokalnej kuchni i skorzystać z ofert restauracji znajdujących się w danej lokalizacji. Trzecią opcją jest self catering, oznaczający to samo co pobyt bez wyżywienia. W tym przypadku jedzenie nie jest wliczone w cenę, jednak zazwyczaj klient może skorzystać z zamówienia posiłku za dodatkową opłatą. Warto przed wyjazdem dokładnie zapoznać się z opcjami, jakie serwuje dane miejsce. Świetny przykład ofertowy stanowi Hotel Crocus, który daje zainteresowanym pełny dostęp do menu w hotelowej restauracji, a także na wstępie nakreśla, czego konkretnie można spodziewać się po daniach.

Na co zwrócić uwagę, wybierając hotel z opcją wyżywienia?

W momencie wyboru hotelu wraz z restauracją, warto zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych czynników; ważna jest nie tylko jakość serwowanych posiłków, lecz także pora, w jakiej te są przygotowane. Zarówno śniadania, obiady i kolacje powinny emanować świeżością. Sporym urozmaiceniem, jakie oferują hotele, jest serwowanie potraw regionalnych, dzięki którym goście mogą spróbować czegoś zupełnie nowego. O wiele trudniej jest zdecydować się na hotel z wyżywieniem, gdy w podróży uczestniczą dzieci lub osoby ze specjalną dietą – rezerwując hotel, powinno się dopytać o kartę menu dla dzieci, a także specjalne menu dla osób znajdujących się na konkretnej diecie, na przykład bezglutenowej. W hotelowych restauracjach możemy też coraz częściej spotkać się z serwowaniem dań dla wegan czy wegetarian. Kolejnym z czynników, o których nie należy zapominać w trakcie dokonywania wyboru hotelu są godziny podawania konkretnych posiłków. Informacje takie jak te zdecydowanie ułatwią zaplanowanie dnia, co wpłynie na znacznie większy komfort przebywania w hotelu; osoby liczące na dużą wygodę, a także ceniące sobie odrobinę prywatności, są w stanie dopytać o możliwość serwowania posiłków pod drzwi pokoju – w dzisiejszych czasach większość hoteli z restauracją zakłada tego typu opcję, chcąc jak najlepiej spełnić oczekiwania gości. W dobrych restauracjach ma też znaczenie standard obsługi; przestrzeganie zasad kultury i odpowiedni strój są zawsze brane pod uwagę w finalnej ocenie miejsca przez klienta. Współczesne hotele dokładają wszelkich starań, by charakteryzować się nienaganną jakością, tym samym dając klientom masę opcji do wyboru.
(materiał promocyjny)
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj