Reklama
Wyżywienie stanowi niezwykle cenioną usługę niemalże w każdym hotelu. Cenione przede wszystkim za zapewnienie wygody, jedzenie w hotelu może mieć naprawdę bardzo różną jakość; często idzie ono w parze z ceną samego noclegu. W droższych hotelach zazwyczaj istnieje możliwość skorzystania z szerszej gamy posiłków o nierzadko lepiej dobranych składnikach. Przed podjęciem decyzji na temat konkretnego noclegu, wiele osób ceniących sobie komfort w wyżywieniu zapoznaje się z opiniami klientów na temat restauracji w danym hotelu. Ważne, aby posiłki powstawały wyłącznie ze świeżych składników; hotele serwujące śniadania, obiady oraz kolacje muszą przestrzegać istotnych norm. Również sama oferta serwowania dań jest nad wyraz zróżnicowana. Współcześnie, wybierając się na wakacje, klienci mogą wybierać pomiędzy rodzajami wyżywienia w ofercie wypoczynkowej. Poznajmy najpopularniejsze z nich!
All inclusive, bed&breakfast czy może self catering? Jaki rodzaj wyżywienia wybrać?
Jednym z najchętniej wybieranych rodzajów wyżywienia wśród turystów, zwłaszcza tych wybierających się na zagraniczne wczasy, jest wersja all inclusive. Ta specyficzna forma wyżywienia występuje w naprawdę wielu wariacjach, a jej najczęstsze odmiany to:
- AI (All Inclusive) → „wszystko w cenie”, czyli śniadania, obiady, kolacje oraz przekąski pomiędzy posiłkami; zazwyczaj posiłki pojawiają się w wyznaczonych godzinach, a często w ramach usługi dostępne są również bezpłatne hotelowe udogodnienia;
- UAI (Ultra All Inclusive) → bardziej rozbudowana wersja All Inclusive, która poza posiłkami, przekąskami oraz napojami obejmuje również trunki procentowe, kolacje w restauracjach oraz nierzadko room service;
- AI Soft (All Inclusive Soft/Light) → forma wyżywienia, która zawiera w sobie trzy posiłki główne, a także napoje bezalkoholowe czy procentowe (najczęściej podawane bezpośrednio do posiłku).
Kolejną, popularną opcją żywieniową, jest BB, czyli skrót od Bed&Breakfast. To nocleg ze śniadaniami, zazwyczaj w formie szwedzkiego stołu. W naszym kraju najczęściej znajdziemy ją pod hasłem „nocleg ze śniadaniem”. To świetne rozwiązanie dla osób, które – pomimo śniadania w hotelu – chcą spróbować lokalnej kuchni i skorzystać z ofert restauracji znajdujących się w danej lokalizacji. Trzecią opcją jest self catering, oznaczający to samo co pobyt bez wyżywienia. W tym przypadku jedzenie nie jest wliczone w cenę, jednak zazwyczaj klient może skorzystać z zamówienia posiłku za dodatkową opłatą. Warto przed wyjazdem dokładnie zapoznać się z opcjami, jakie serwuje dane miejsce. Świetny przykład ofertowy stanowi Hotel Crocus, który daje zainteresowanym pełny dostęp do menu w hotelowej restauracji, a także na wstępie nakreśla, czego konkretnie można spodziewać się po daniach.
Na co zwrócić uwagę, wybierając hotel z opcją wyżywienia?
W momencie wyboru hotelu wraz z restauracją, warto zwrócić szczególną uwagę na kilka istotnych czynników; ważna jest nie tylko jakość serwowanych posiłków, lecz także pora, w jakiej te są przygotowane. Zarówno śniadania, obiady i kolacje powinny emanować świeżością. Sporym urozmaiceniem, jakie oferują hotele, jest serwowanie potraw regionalnych, dzięki którym goście mogą spróbować czegoś zupełnie nowego. O wiele trudniej jest zdecydować się na hotel z wyżywieniem, gdy w podróży uczestniczą dzieci lub osoby ze specjalną dietą – rezerwując hotel, powinno się dopytać o kartę menu dla dzieci, a także specjalne menu dla osób znajdujących się na konkretnej diecie, na przykład bezglutenowej. W hotelowych restauracjach możemy też coraz częściej spotkać się z serwowaniem dań dla wegan czy wegetarian. Kolejnym z czynników, o których nie należy zapominać w trakcie dokonywania wyboru hotelu są godziny podawania konkretnych posiłków. Informacje takie jak te zdecydowanie ułatwią zaplanowanie dnia, co wpłynie na znacznie większy komfort przebywania w hotelu; osoby liczące na dużą wygodę, a także ceniące sobie odrobinę prywatności, są w stanie dopytać o możliwość serwowania posiłków pod drzwi pokoju – w dzisiejszych czasach większość hoteli z restauracją zakłada tego typu opcję, chcąc jak najlepiej spełnić oczekiwania gości. W dobrych restauracjach ma też znaczenie standard obsługi; przestrzeganie zasad kultury i odpowiedni strój są zawsze brane pod uwagę w finalnej ocenie miejsca przez klienta. Współczesne hotele dokładają wszelkich starań, by charakteryzować się nienaganną jakością, tym samym dając klientom masę opcji do wyboru.
(materiał promocyjny)
Reklama


![10 lat później: zmieniło się? [16] Wracamy na Jagiellońską Jagiellońska deptak collage](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/10/jagiellonska_deptak_10lat-100x75.jpg)

