Już w sobotę 8 grudnia 2018, o godzinie 12:30 w Wyższej Szkole Biznesu – National-Louis University (hol główny, budynek C) odbędzie się kolejny event INTERNATIONAL COOKING DAY przygotowany przez studentów WSB-NLU oraz gości z programu Erasmus+ pochodzących z wielu stron świata. Ten dzień to niespotykana okazja i możliwość degustacji tradycyjnych potraw m.in. z Chin, Maroko, Ukrainy, Hiszpanii, Kazachstanu, USA, Republiki Południowej Afryki, Niemiec, Turcji oraz z Polski.
Jak co roku, w trakcie wydarzenia, zbierane będą środki na cele charytatywne, które zostaną przekazane na leczenie i rehabilitację Przemka Jankosza, podopiecznego Stowarzyszenia Sursum Corda. Przemek urodził się w 2012 roku, w 26 tygodniu ciąży. Lekarze długo walczyli o jego przeżycie a u maleństwa stwierdzono zespół zaburzeń oddychania, dysplazję oskrzelowo-płucną, śródmózgowy krwotok oraz wiele innych zagrażających życiu zaburzeń.
Dziś chłopczyk jest pogodnym, wesołym dzieckiem, lubi się przytulać i oglądać kolorowe książeczki, chętnie się bawi i psoci. Próbuje samodzielnie siadać i raczkować. Jeszcze ma z tym trudności, dlatego konieczna jest rehabilitacja, która w przyszłości umożliwi mu chodzenie i bieganie. Częste wizyty i dojazdy do terapeuty znacznie przekraczają możliwości finansowe rodziny.
Więcej informacji o Przemku można znaleźć na stronie Sursum Corda.
W trakcie tegorocznego wydarzenia wystąpi nowo powstały zespół „The Sunflowers”, który zagra zimowo-świąteczne utwory w klimacie alternatywnego popu z elementami jazzu. „The Sunflowers” tworzy pięć młodych i pełnych pasji osób.
8 grudnia 2018 w WSB-NLU odbędą się również:
- VII Edycja projektu „Włącz myślenie. Postaw na przedsiębiorczość”.
- Spotkanie uczestników Dziecięcego Uniwersytetu I Wieku WSB-NLU, podczas którego międzynarodowi studenci naszej uczelni zaprezentują przedstawienie pt. „Mikołajkowe opowieści”.