Mimo tego, że swoim wyglądem przypominają słodkie kluseczki, w rzeczywistości często nazywa się je ciasteczkami. Chociaż są one ogólnodostępne w japońskich cukierniach, szczególne znaczenie nabywają dopiero w okresie Nowego Roku. Mochi, bo to właśnie o nich mowa, robią dziś prawdziwą furorę w Europie! Japońskie słodycze swoją formą przypominają nieco słodkości z marcepanu. W zależności od ich twórcy, mogą przybrać zarówno formę gładkich i niepozornych kluseczek, jak i misternie zdobionych wyrobów cukierniczych. Ryżowe mochi zdecydowanie zwracają na siebie uwagę, kusząc przechodniów swym niecodziennym wyglądem oraz tajemniczym smakiem. Już dziś dowiedz się o nich więcej!
Krótka historia mochi, czyli jak ryżowe kluseczki podbiły Europę!
Historia mochi sięga japońskiego okresu Jōmon, datowanego na 14000 – 300 p.n.e. Wówczas te ryżowe ciasteczka były używane głównie w celach religijnych i rytualnych, zwłaszcza w okresie Nowego Roku; wierzono bowiem, że mają one moc ochronną i stanowią symbol długowieczności. Obecnie mochi, zarówno w wersji słodkiej i słonej, można spotkać niemal w każdej japońskiej knajpie oraz cukierni. W ostatnich dekadach mochi zyskało popularność poza Japonią, zwłaszcza w swojej słodkiej odsłonie. Dzięki globalizacji oraz rosnącemu zainteresowaniu kuchnią azjatycką wśród Europejczyków, mochi stało się znane oraz cenione niemal na całym świecie i dziś występuje zarówno w formie lodów, aż po deserowe wersje z owocami. Jednak w momencie, gdy mówimy o tradycyjnym mochi, na myśl powinny przychodzić dwa podstawowe składniki: kleisty ryż oraz woda. Kleisty ryż, inaczej niż zwykły, posiada niebywałą zdolność do stawania się naprawdę lepkim po ugotowaniu. Kolejnym elementem mochi jest pasta anko, przygotowywana z czerwonej fasoli (adzuki) – jest ona delikatna i słodka, przez co znakomicie dopełnia całość. Omawiając sposób powstawania mochi, nie można pominąć ceremonii tradycyjnego „ubijania” ryżowych kluseczek, która odbywa się w Nowy Rok i nosi dumną nazwę motchitsuki. Co ją charakteryzuje?
Ryż potrzebny do wyrobu ciasta namaczany jest dzień przed uroczystością, zaś rano, po przełożeniu do specjalnego koszyka, gotuje się go na parze przez średnio 40-45 minut. Do jego ubijania wykorzystuje się moździerz i drewniany młot. W czynności zwykle biorą udział dwie osoby – jedna zajmuje się uderzaniem młotem w ryżową masę, w trakcie gdy druka miesza w moździerzu wilgotną dłonią. Czynności towarzyszą często rytmiczne okrzyki, zaś samo widowisko trwa do czasu, gdyż ryżowa masa uzyska jednolitą, błyszczącą konsystencję. Zaraz po tym następuje czas obtaczania masy w mąkę, dzielenie jej na części i formowanie tradycyjnych przysmaków. Mochi w wersji noworocznej składa się z dwóch spłaszczonych kuleczek o różnym rozmiarze, ułożonych jedna na drugiej. Kagami-mochi symbolizują następstwo pokoleń w rodzinie. Symboliczne słodkości wykorzystywane są jako ozdoba domu aż do 11 stycznia. Gdy są już stwardniałe, uroczyście się je rozbija.
Mochi dziś – jakie rodzaje i smaki możemy spotkać?
Dziś mochi można wykonać samodzielnie w domowych warunkach (bez moździerza i młota) lub udać się do najbliższego sklepu i zakupić pudełko pełne ryżowych kluseczek. Warto jednak wiedzieć, że mochi nie sprowadza się do jednego, stałego smaku oraz konsystencji. Zupełnie jak większość tradycyjnych japońskich potraw, także mochi przeszło szereg zmian i adaptacji, dopasowując się do gustów. Do najpopularniejszych kluseczek zalicza się dziś:
- daifuku – klasyczne mochi z nadzieniem w postaci słodkiej pasty z czerwonej fasoli;
- ichigo daifuku – mochi z truskawką oraz pastą anko;
- kinako mochi – posypane mąką z prażonej soi;
- chikara udon – połączenie ciepłego, japońskiego makaronu udon, wraz z kawałkami mochi;
- isobeyaki – placuszki mochi smażone na grillu, maczane w sosie sojowym oraz obtaczane w nori.
Jak widać, mochi może występować zarówno w formie słodkiego deseru, jak i podbijać serca osób, które znacznie bardziej preferują słone dania. Chcąc nie tylko spróbować japońskich mochi, lecz również poznać japońską kulturę, warto wybrać się do Ogrodu Siruwia, określanego również jako Mała Japonia. Wizyta w kawiarence stanowi możliwość skosztowania orientalnych smaków Japonii w zaciszu pełnym japońskich drzew oraz roślin. Ci, którzy mieszkają za daleko, zawsze mogą odwiedzić stronę www.malajaponia.pl i przejść do sklepu online, gdzie na zainteresowanych czekają liczne japońskie słodkości – w tym również mochi. Wielu miłośników mochi określa ich smak jako niezwykłe doświadczenie dla podniebienia i niemałe zaskoczenie związane z subtelnością tego dania. Japońska kuchnia pełna jest różnorodnych smaków oraz konsystencji; warto choć raz spróbować niesamowitych dań i słodkości, które charakteryzują Kraj Kwitnącej Wiśni.
(materiał promocyjny)
Reklama
![RobimyCośWięcej: „Rozpalamy noc” [VIDEO] teledysk „Rozpalamy noc", stworzony przez wolontariuszy inicjatywy RobimyCośWięcej z Nowego Sącza](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/maxresdefault-1-100x75.jpg)


![Od 14 grudnia nowy rozkład jazdy pociągów 2026 [ODJAZDY ZE STACJI NOWY SĄCZ] odjazdy ze stacji Nowy Sącz - rozkład ważny od 14.12.2025 do 7.03.2026 strona 3](https://twojsacz.pl/wp-content/uploads/2025/12/Plakat_2026_NOWY_SACZ_Odjazdy_Wazny_20251214-20260307_PL_202512051244_page-0003-100x75.jpg)
