
Dzięki wydawnictwu PTTK „Nowy Sącz. Informator” i rubryce „Baza żywieniowa” możemy dowiedzieć się m.in. co było specjalnością każdego baru i restauracji w mieście w pierwszej połowie lat 70. (nie ma podanej daty wydania informatora, na podstawie zawartych w nim danych przypuszczamy, że ukazał się około 1974 roku).
Warto zauważyć, że wszystkie (z wyjątkiem dwóch) lokale działały wówczas w ramach przedsiębiorstwa NZG (Nowosądeckie Zakłady Gastronomiczne) które potem, po latach, zostało przejęte przez PSS „Społem”. Według wielu wspomnień ówczesnych bywalców, to właśnie w latach 60. i 70. nowosądecka gastronomia miała swój najlepszy czas i zbierała najwięcej pochwał.

Specjalność zakładu
– Restauracja „Orbis” w hotelu „Beskid”, ul. Limanowskiego 1, tel. 2-07-70, kat. I, czynna w godz. od 12- 24. Dancingi oprócz poniedziałków, parking.
Specjalność: zupa beskidzka, barszcz z pasztecikiem, pieczeń hiszpańska, maczanka „Beskid”.
– Restauracja NZG „Imperial”, ulica Jagiellonska 14, tel. 2-04-08, kat, I czynna w godz. 9-24. Dancingi oprócz poniedziałków
Specjalność: barszcz podhalański, kosmiczek z polędwicy, ryba w jarzynach.
– Restauracja NZG ,”Panorama”, ul. Romanowskiego 6, tel. 2-08-06, kat. I czynna w godz. 10-24. Dancingi oprócz piątków, parking.
Specjalność: barszcz czysty z uszkami, galaretka z drobiu, Boeuf Strogonow z polędwicy.
– Restauracja NZG ,”Staromiejska”, Rynek 28, tel. 2-09-02, kat. II, czynna w godz. 8-22.
Specjalność: żurek wiejski z kiełbasą, zrazy siekane z kaszą greczaną, paprykarz z kurcząt.
– Restauracja NZG ,”Stylowa”, ul. Jagiellońska 6, tel 2-10-18, kat. II, czynna w godz. 9-23.
Specjalność: schab po chłopsku z pyzami ziemniaczanymi, żurek wiejski z boczkiem, jaskółcze gniazdka ze schabu.
– Restauracja NZG „Przystań”, ul. Jagiellońska 20, tel. 2-11-02, kat. II, czynna w godz. 9-22
Specjalność: krupnik na kurczętach, zrazy bite w śmietanie,
– Bar NZG „Węgierskl”, ul. Węgierska 28, telefon. 2-00-15 kat., II czynna w godz. 9-22, parking.
Specjalność: potrawy kuchni węgierskiej, wołowina po cygańsku, zrazy po węgiersku.
– Bar NZG „Turystyczny”, ul. Staszica 7 (obok dworca PKS), tel 2-16-02 kat. II, czynna w godzinach od 7-21.
Specjalność: rolada z kurcząt i wieprzowiny.
– Bar mleczny NZG, ul. Batorego 81, tel. 2-12-12 kat. III, czynny W godz. 6-20, W święta 7-18.
Specjalność: paluszki ziemniaczane, kasza gryczana ze słoniną i kefirem.
– Bar jarsko-mleczny NZG „Smakosz”, ul. Jagiellońska 3, telefon 2-02-11, kat. III, czynny w godzinach od 6-20, w święta 7-18
Specjalność: barszcz na maślance, pierogi z kaszą gryczaną i mięsem.
– Bar mleczny OSM „Coktail”, ul. Lwowska 4, tel. 2-06-31, czynny w godz. 6-15 i 14-20.
Specjalność: czekolada na gorąco z bitą śmietaną, kremy, owoce, coktaile, ciastka, napoje chłodzące, soki.
– Kawiarnia „Orbis” w hotelu „Beskid”, ul. Limanowskiego 1, tel. 2,07-72, kat. ,S”, czynna w godz. 7 – 22.
Specjalność: czekolada na gorąco z bitą śmietaną, kremy owocowe, coktaile, lody firmowe, ciastka-kremówki, napoje chłodzące, soki.
– Kawlarnia NZG „Imperial”, ul, Jegiellońska 14, tel. 2-04-08, kat. I, czynna w godz. 8-22.
Specjalność: kawa po duńsku, kremy owocowe, coktaile, lody firmowe, ciastka, napoje chłodzące, soki.
– Kawiarnla NZG „Panorama”, ul. Romanowskiego 6, tel. 2-08-06, kat, I czynna w godz. 10-22
Specjalność: tort „Panorama”, lody firmowe, kremy owocowe, coktaile, napoje chłodzące, soki.
– Kawlarnla NZG „Ratuszowa”, Rynek 4, telefonu brak, kat. I, czynna w godz. 9 – 23, urządzenie kawiarni w stylu regionalnym.
Specjalność: krupnik staropolski, jajecznica po chłopsku, torcik domowy, krem „Ratuszowa”.

