Strona główna Wczoraj i dziś

Sądeckie knajpy w czasach PRL (odcinek 12): specjalności lokali w 1974

Kawiarnia „Ratuszowa” Rynek 4, lata 70.. Fot. J. Pasaj. Wydawnictwo Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego, PTTK – Zakład Wytwórczy w Jaśle
Kawiarnia „Ratuszowa” Rynek 4, lata 70. Specjalność zakładu: krupnik staropolski, jajecznica po chłopsku Fot. J. Pasaj. Wydawnictwo Polskiego Towarzystwa Turystyczno-Krajoznawczego, PTTK – Zakład Wytwórczy w Jaśle

Dzięki wydawnictwu PTTK „Nowy Sącz. Informator” i rubryce „Baza żywieniowa” możemy dowiedzieć się m.in. co było specjalnością każdego baru i restauracji w mieście w pierwszej połowie lat 70. (nie ma podanej daty wydania informatora, na podstawie zawartych w nim danych przypuszczamy, że ukazał się około 1974 roku).

Warto zauważyć, że wszystkie (z wyjątkiem dwóch) lokale działały wówczas w ramach przedsiębiorstwa NZG (Nowosądeckie Zakłady Gastronomiczne) które potem, po latach, zostało przejęte przez PSS „Społem”. Według wielu wspomnień ówczesnych bywalców, to właśnie w latach 60. i 70. nowosądecka gastronomia miała swój najlepszy czas i zbierała najwięcej pochwał.

Reklama
Restauracja Panorama w Nowym Sączu w latach 70. Specjalność zakładu: tort "Panorama", lody firmowe, kremy owocowe
W restauracji „Panorama” w 1976 roku. Kadr z filmu dokumentalnego „Nowy Sącz Portret Województwa” TVP – OTV Kraków

Specjalność zakładu

Restauracja „Orbis” w hotelu „Beskid”, ul. Limanowskiego 1, tel. 2-07-70, kat. I, czynna w godz. od 12- 24. Dancingi oprócz poniedziałków, parking.
Specjalność: zupa beskidzka, barszcz z pasztecikiem, pieczeń hiszpańska, maczanka „Beskid”.

Restauracja NZG „Imperial”, ulica Jagiellonska 14, tel. 2-04-08, kat, I czynna w godz. 9-24. Dancingi oprócz poniedziałków
Specjalność: barszcz podhalański, kosmiczek z polędwicy, ryba w jarzynach.

Restauracja NZG ,”Panorama”, ul. Romanowskiego 6, tel. 2-08-06, kat. I czynna w godz. 10-24. Dancingi oprócz piątków, parking.
Specjalność: barszcz czysty z uszkami, galaretka z drobiu, Boeuf Strogonow z polędwicy.

Restauracja NZG ,”Staromiejska”, Rynek 28, tel. 2-09-02, kat. II, czynna w godz. 8-22.
Specjalność: żurek wiejski z kiełbasą, zrazy siekane z kaszą greczaną, paprykarz z kurcząt.

Restauracja NZG ,”Stylowa”, ul. Jagiellońska 6, tel 2-10-18, kat. II, czynna w godz. 9-23.
Specjalność: schab po chłopsku z pyzami ziemniaczanymi, żurek wiejski z boczkiem, jaskółcze gniazdka ze schabu.

Restauracja NZG „Przystań”, ul. Jagiellońska 20, tel. 2-11-02, kat. II, czynna w godz. 9-22
Specjalność: krupnik na kurczętach, zrazy bite w śmietanie,

Bar NZG „Węgierskl”, ul. Węgierska 28, telefon. 2-00-15 kat., II czynna w godz. 9-22, parking.
Specjalność: potrawy kuchni węgierskiej, wołowina po cygańsku, zrazy po węgiersku.

Bar NZG „Turystyczny”, ul. Staszica 7 (obok dworca PKS), tel 2-16-02 kat. II, czynna w godzinach od 7-21.
Specjalność: rolada z kurcząt i wieprzowiny.


Bar mleczny NZG, ul. Batorego 81, tel. 2-12-12 kat. III, czynny W godz. 6-20, W święta 7-18.
Specjalność: paluszki ziemniaczane, kasza gryczana ze słoniną i kefirem.

Bar jarsko-mleczny NZG „Smakosz”, ul. Jagiellońska 3, telefon 2-02-11, kat. III, czynny w godzinach od 6-20, w święta 7-18
Specjalność: barszcz na maślance, pierogi z kaszą gryczaną i mięsem.

Bar mleczny OSM „Coktail”, ul. Lwowska 4, tel. 2-06-31, czynny w godz. 6-15 i 14-20.
Specjalność: czekolada na gorąco z bitą śmietaną, kremy, owoce, coktaile, ciastka, napoje chłodzące, soki.


Kawiarnia „Orbis” w hotelu „Beskid”, ul. Limanowskiego 1, tel. 2,07-72, kat. ,S”, czynna w godz. 7 – 22.
Specjalność: czekolada na gorąco z bitą śmietaną, kremy owocowe, coktaile, lody firmowe, ciastka-kremówki, napoje chłodzące, soki.

Kawlarnia NZG „Imperial”, ul, Jegiellońska 14, tel. 2-04-08, kat. I, czynna w godz. 8-22.
Specjalność: kawa po duńsku, kremy owocowe, coktaile, lody firmowe, ciastka, napoje chłodzące, soki.

Kawiarnla NZG „Panorama”, ul. Romanowskiego 6, tel. 2-08-06, kat, I czynna w godz. 10-22
Specjalność: tort „Panorama”, lody firmowe, kremy owocowe, coktaile, napoje chłodzące, soki.

Kawlarnla NZG „Ratuszowa”, Rynek 4, telefonu brak, kat. I, czynna w godz. 9 – 23, urządzenie kawiarni w stylu regionalnym.
Specjalność: krupnik staropolski, jajecznica po chłopsku, torcik domowy, krem „Ratuszowa”.

specjalność zakładu kuchnia PRL
Jaka była specjalność zakładu wiemy dzięki temu informatorowi
(zim)
Reklama

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj